Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018

Ανέβηκε η θερμοκρασία; Θέλεις να φας κάτι πραγματικά δροσερό; Καλοκαιρινή σαλάτα με φακές!!!


Έχουμε μάθει να τρώμε τις φακές σαν σούπα ή σαν χειμωνιάτικο φαγητό.
Όμως μπορούν  να αποτελέσουν μια θρεπτική βάση για μια απρόσμενα δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα γεμάτη αρώματα και γεύσεις.

Υλικά για 4 άτομα

2 φλιτζάνια τσαγιού φακές
30 μικρά ντοματίνια
2 μικρά αγγουράκια
2 ξερά κρεμμύδια
Μια μεγάλη πράσινη πιπεριά
4-5 κουταλιές Λάδι
Μπαλσάμικο ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι

Παρασκευή

Βάζουμε τις φακές να βράσουν για περίπου 10-12 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την χύτρα ταχύτητας στο μισό περίπου χρόνο.

Χύνουμε το νερό και βάζουμε πάλι τις φακές να βράσουν περίπου 40-50 λεπτά (να κρατάνε λίγο). Ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από την ποιότητα της φακής.

Σουρώνουμε καλά τις φακές και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά. Τις βάζουμε ακόμα 10-15 λεπτά στο ψυγείο για να κατεβάσουν ακόμα πιο πολύ θερμοκρασία. (Είναι λάθος να κρυώνουμε τις φακές μέσα στο ψυγείο αμέσως αφού τις βγάλουμε από τη κατσαρόλα γιατί έτσι δυσκολεύουμε τη λειτουργία του ψυγείου)

Κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια (όσο μπορούμε) τα λαχανικά. Αυτό θα μας βοηθήσει να πετύχουμε μεγαλύτερη ομοιογένεια στο πιάτο μας.

Ανακατεύουμε καλά τις φακές με τα λαχανικά.

Προσθέτουμε (ανακατεύοντας) το αλάτι, το λάδι, το πιπέρι και το μπαλσάμικο.

Τις σερβίρουμε είτε σαν σαλάτα είτε σαν κύριο πιάτο παντρεύοντας τες με αυγό ή τυρί κατά προτίμηση άσπρο μαλακό (κατίκι, μυζήθρα κλπ).

πηγη thehealthlab.gr



loading...