Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

ΠΑΣΤΕΛΙ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ!!!!!!!!


Το παστέλι αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, καθώς ο συνδυασμός σουσαμιού με μέλι παρέχει μια σειρά από συστατικά, απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού.

Πρώτα από όλα μας δίνει ενέργεια, (χωρίς να λαμβάνουμε ζάχαρη) απαραίτητη για να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινή σωματική και πνευματική μας δραστηριότητα.
Η μοναδική όμως θρεπτική αξία του σουσαμιού δίνει στο παστέλι και άλλες ιδιότητες.

Συγκεκριμένα, αναλύοντας τη σύστασή του, βλέπουμε ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σε βιταμίνη Ε, σε συνδυασμό με τη μειωμένη περιεκτικότητά του σε απλά σάκχαρα και κορεσμένο λίπος.

Παράλληλα, λόγω του σουσαμιού, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, από τις καλύτερες ανάμεσα στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Επίσης, περιέχει μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Τα συστατικά αυτά αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία του ανθρώπινου μεταβολισμού απαραίτητα για ποικίλες λειτουργίες, όπως η λειτουργικότητα των οστών και των μυών, οι αντιδράσεις μεταβολισμού.

Πέρα όμως από όλα αυτά αποτελεί και μια πρακτική και γρήγορη επιλογή εντός και εκτός σπιτιού.

Φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα το δικό μας παστέλι, νόστιμο και υγιεινό σνάκ για όλες τις ώρες.

Υλικά που θα χρειαστούμε :

*1/2 κούπα μέλι

*1 φλούδα λεμονιού

*1/2 κούπα σουσάμι

*1 κούπα ξηρούς καρπούς της επιλογής μας. ( εγώ χρησιμοποίησα αμύγδαλα και φυστίκια αιγίνης)

Εκτέλεση:

Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρντίζουμε το σουσάμι και τους ξηρούς καρπούς, μέχρι να χρυσαφίσει το σουσάμι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με τη φλούδα λεμονιού. Μόλλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα το σουσάμι και τους ξηρούς καρπούς.   Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 5 λεπτά περίπου . Το μείγμα πρέπει να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Αδείαζουμε σε λαδόκολλα και απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα . Κόβουμε το παστέλι σε κομμάτια μόλλις κρυώσει ελαφρώς.

Διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο με λαδόκολλα 

πηγη http://mygreekitchen.gr



loading...