Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018

η πίτα του χωριου παραδοσιακή συνταγή!!

Cottage pie (η πίτα του χωριου)...

Αγγλικη παραδοσιακή συνταγή!! Έχει σαν βάση το κιμά μοσχαρισιο και τον πουρέ πατάτας. Πολύ νόστιμη συνταγή!!!

Υλικα:

1100 γρ κιμά μοσχαρίσιο
3 καρότα στο χοντρό του τριφτη
1/4 κούπας μπιζελια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
3 κσ αλεύρι
2 κσ πελτε ντομάτας
1 κούπα καλο κόκκινο κρασί
750 ml ζωμό βοδινου
3 κσ Worcestershire sauce
Λίγη ρίγανη
3 φύλλα δάφνης

Για το πουρε:

1200 γρ πατάτες
1/2 κούπα ζεστό γάλα
1 κσ βούτυρο
150 γρ τσενταρ
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι
Παρμεζάνα τριμμένη

Εκτελεση:

Σε κατσαρόλα βάζετε ελαιόλαδο το ζεσταίνετε και σωτάρετε το κιμά καλα. Βγάζετε σε ένα μπωλ το κιμά και τον αφήνετε για λίγο στην άκρη.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα ελαιόλαδο και σωτάρετε τα λαχανικά (το καροτο, κρεμμυδι) περίπου 15 λεπτα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το σκόρδο, τα μπιζελια, το αλευρι ανακατεύετε και βάζετε και το κιμα. Προσθέτετε το κρασί και αφήνετε να πάρει βράση να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε το Worcestershire sauce, τη ρίγανη και τη δάφνη. Αφήνετε να βράσει για 40 περίπου λεπτά χωρίς να το σκεπασετε. Θέλουμε να πήξει η σως να μην έχει πολλά ζουμιά. Όταν είναι έτοιμο αλατοπιπερωσα με τη προτίμηση σας και βγάζετε τα φύλλα δάφνης.
Εντωμεταξύ καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε κομμάτια και τις βάζετε να βράσουν σε αλατισμένο νερο. Τις σουρώνετε και τις βαζετε σε μπωλ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τις λιώνετε. Δοκιμάζετε για το αλάτι και το πιπέρι.
Σε πυρεξ στρωνετε το κιμά και από πάνω βάζετε το πουρέ πατάτας με κουτάλι. Πασπαλίζετε με τη παρμεζάνα και ψήνετε στους 200°C αερα για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσάφι χρώμα.

Καλή επιτυχία!!!Elena Psillia



loading...