Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017

Γλυκό ψυγείου με πορτοκάλι, νηστίσιμο ή όχι.

Γλυκό ψυγείου με πορτοκάλι, νηστίσιμο ή όχι.
(Σας δίνω και εναλλακτικές λύσεις/ παραλλαγές)


υλικά:
για την βάση: 12-15 φρυγανιές
για το σιρόπι:
2 φλ.τσ. νερό
1 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
λίγο λεμονοχυμό

για την κρέμα:
3 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια
3 κ.γλ. κορν φλάουρ
8 φλ.τσ. νερό
2 φλ.τσ. φυτική κρέμα
2 βανίλιες
12 κ.σ. ζάχαρη

για την κρέμα πορτοκάλι:
1 λίτρο χυμό πορτοκάλι
1 κ.σ. ζάχαρη
χυμός 1/2 λεμονιού
6 κ.σ. κορν φλάουρ

Σε ταψάκι ή πυρέξ, στρώνουμε ανάλογα το μέγεθος του σκεύους, 12 ή 15 φρυγανιές
Σε κατσαρολάκι ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε 2-3'. Αφήνουμε να χλιαρύνει.
Το ρίχνουμε στις φρυγανιές.
Σε σκεύος, βάζουμε όλα τα υλικά της κρέμας βανίλιας, σε μέτρια φωτιά (στο 7)και με σύρμα ανακατεύουμε συνεχώς να πήξει καλά. Αποσύρουμε να κρυώσει, (ανακατεύουμε που και που να μην κάνει πέτσα)
Σε άλλο σκεύος κάνουμε την κρέμα πορτοκάλι, πάλι με σύρμα μέχρι να πήξει, σε μέτρια φωτιά (στο 7).
Αφήνουμε να κρυώσει. (ανακατεύουμε να μην κάνει πέτσα)
Ρίχνουμε την κρέμα βανίλια πάνω στις φρυγανιές και αφήνουμε εκτός ψυγείου να πήξει μόνη της.
Όταν δούμε ότι δεν πολυκουνιέται η κρέμα και είναι ντούρα, ρίχνουμε και την κρέμα πορτοκαλιού.
Βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 ή 1 ώρα.

*Εναλλακτικές/παραλλαγές
Αν βάλετε 12 φρυγανιές, το σιρόπι δεν θα το βάλετε όλο, αφαιρείτε 1/2 φλ.
Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε φυσικό χυμό πορτοκάλι ή εμπορίου
Αν θέλετε αντί για φυτική κρέμα, βάλτε ζαχαρούχο. (αντί για 2 φλ. κρέμα, βάζετε 1 φλ.τσ.ζαχαρούχο + 1 φλ.τσ. νερό)
Αν θέλετε βάζετε καστανή ζάχαρη παντού.



loading...