Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017

Αυτό σας έχω σήμερα, αυτό, είναι το κέικ που μεγάλωσε κόσμο και κοσμάκη, κλασσικό, απλό, με τα πιο συνηθισμένα υλικά, το κέικ της μαμάς!


Υλικά ( μια μεγάλη φόρμα για κέικ)

250 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
1 1/2 κούπα ζάχαρη
4 αυγά
Ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 φακελάκι baking powder (20 gr)
μια τσιμπιά αλάτι
1 φακελάκι βανίλια ή 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
3 - 31/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Διαδικασία


Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην φόρμα μας. 
Σε ενα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking και το αλάτι.
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη τουλάχιστον για 5 λεπτά να αφρατέψουν καλά τα υλικά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, την βανίλια και τέλος τον χυμό πορτοκάλι.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλέυρι.

Βγάζουμε στην άκρη περίπου 1/3 απο την ποσότητα του μείγματος και πασπαλίζουμε σε αυτό κοσκινισμένο κακάο 1 με 4 κουταλιές, εξαρτάται απο τις προτιμήσεις σας.

Αδειάζουμε το μισό μείγμα στην φόρμα, συμπληρώνουμε με το μείγμα με το κακάο και τελειώνουμε με το υπόλοιπο λευκό μείγμα. Με ενα ξυλάκι για σουβλάκι περνάμε ελαφρώς, αν θέλουμε, μέσα απο το μείγμα για να ανακατέψουμε αφηρημένα την ζύμη κακάο στην λευκή ζύμη.
Ψήνουμε το κέικ για 45 - 50  λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το αφήνουμε σε σχάρα να πέσει αρκετά η θερμοκρασία του, και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία!



loading...