Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Ζουμερή μηλόπιτα που καραμελώνει τέλεια και γίνεται πεντανόστιμη!

Η μηλόπιτα της μαμάς (τέλεια καραμελωμένη)

Υλικά
10 -12 μερίδες

Για το από πάνω
3 μεγάλα ή 4 μέτρια μήλα ώριμα αλλά όχι ζαχαρωμένα
125 γρ μαργαρίνη ή βούτυρο
1/2 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική (όχι άχνη, αλλιώς δεν καραμελώνει)
μπόλικη κανέλα (μια μικρή ή και μεγάλη χούφτα)
λίγο λεμόνι (προαιρετικά)
καρύδια, σταφίδες (προαιρετικά)

Για το χυλό
1/2 ποτήρι ζάχαρη
4 αυγά
2 κ.γ. μπέικιν
1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγη κανέλλα (μία δυο "τσιμπιές")
1 βανίλια (προαιρετικά)

Οδηγίες
40 Minutes
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες.
Αν θέλουμε τα περνάμε με λίγο λεμόνι να μη μαυρίσουν.
Φτιάχνουμε το χυλό ανακατεύοντας όλα τα υλικά του σε ένα μπολ (δε χρειάζεται μίξερ, αφράτεμα κλπ).
Βάζουμε σε ταψί 29 με 30 εκ το βούτυρο ή τη μαργαρίνη να λιώσει σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς. Απλά να λιώσει, όχι να κάψει.
Μόλις λιώσει το βούτυρο βγάζουμε με προσοχή (καίει) το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε μισό ποτήρι ζάχαρη και μπόλικη κανέλα, απλώνοντας τες με τη βοήθεια μιας κουτάλας να πάνε παντού.
Στρώνουμε τις ροδέλες των μήλων σε δυο στρώσεις, έτσι ώστε η δεύτερη να καλύπτει τα κενά της πρώτης.
Αν θέλουμε στα εναπομείναντα κενά βάζουμε καρύδια ή/και σταφίδες.
Ρίχνουμε από πάνω το χυλό κουνώντας το ταψί να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με τη σχάρα στη μέση του φούρνου για 30-40 λεπτά, (ώσπου να ροδίσει).
Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε.

Αυτή η μηλόπιτα μπορεί να μοιάζει στα υλικά με τις άλλες, αλλά είναι ο τρόπος παρασκευής της που την κάνει ιδιαίτερη και θεϊκά καραμελωμένη!

Λίγα μυστικά ακόμα

Αυτή τη συνταγή τη βρήκα στο τετράδιο συνταγών της μαμάς μου, όπου δεν αναφέρει ούτε χρόνο ψησίματος, ούτε βαθμούς. Τα ανακάλυψα στην πορεία.Μπορείτε αντί για αλεύρι γ.ο.χ. να βάλετε φαρίνα παραλείποντας το μπέικιν. Καλό είναι να κοσκινίζετε το αλεύρι, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό.Και να μαυρίσουν τα μήλα, δεν υπάρχει διαφορά στην τελική γεύση.Η βανίλια είναι δική μου προσθήκη για άρωμα, δε μυρίζει αυγό ακόμα κι αν την παραλείψετε.Όλο το μυστικό του σωστού καραμελώματος είναι στην κρυσταλλική ζάχαρη. Κάνει λίγο χριτς χριτς, αλλά δε με ενοχλεί καθόλου προσωπικά. Το βούτυρο το λιώνουμε κατευθείαν στο ταψί κι έτσι δεν πλένουμε τηγάνια μετά.Επειδή ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας. Πρέπει να βγαίνει καθαρή. Γίνεται ζουμερή και η ζύμη δε φουσκώνει πολύ. Όχι επειδή είναι συνταγή που πάντα έφτιαχνε η μαμά μου, αλλά είναι μακράν η καλύτερη μηλόπιτα που έχω φάει ποτέ!
cookpad.com



loading...