Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017

θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης

Οι γυναίκες με μεγαλύτερο ιστορικό θηλασμού ίσως είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν πολλαπλή σκλήρυνση από τις μητέρες που δεν θήλασαν καθόλου τα παιδιά τους ή τα θήλασαν για μικρά χρονικά διαστήματα.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Η επιστημονική ομάδα του συστήματος υγείας Kaiser Permanente στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, με επκεφαλής την Δρ Αννετ Λανγκερ-Γκουλντ, συνέκριναν 397 γυναίκες (κατά μέσο όρο 37 ετών) με πολλαπλή σκλήρυνση ή μια πρόδρομη κατάσταση της νόσου, το λεγόμενο κλινικά απομονωμένο σύνδρομο, με ομάδα 433 υγιών γυναικών.

Όλες είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια για χαρακτηριστικά των κυήσεών τους, τη χρήση ορμονικής αντισύλληψης και σχετικών παραγόντων.

Το 85% των υγιών γυναικών είχαν θηλάσει για 15 μήνες ή και περισσότερο, συγκριτικά με το 44% των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση. Μεταξύ των υγιών γυναικών 110 είχαν θηλάσει από καθόλου έως τέσσερις μήνες, συγκριτικά με 118 στην ομάδα της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Οι ερευνητές εκτιμούν, λοιπόν, ότι οι μητέρες που είχαν θηλάσει ένα ή περισσότερα παιδιά για συνολικά 15 μήνες ή και περισσότερο είχαν 53% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν πολλαπλή σκλήρυνση ή κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο, από εκείνες που δεν είχαν θηλάσει από καθόλου έως τέσσερις μήνες.
«Καμιά μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ότι ο θηλασμός μπορεί να έχει παρατεταμένο όφελος στο γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα. Και η μελέτη μας παρέχει ένα επιπλέον κομμάτι στο παζλ της νόσου τεκμηριώνοντας ότι οι γυναίκες που επιθυμούν να θηλάσουν θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη υποστήριξη. Διότι δεν κάνει καλό μόνο στο παιδί αλλά και την μητρική υγεία», εξηγεί η Δρ Λανγκερ-Γκουλντ.

Η ερευνήτρια συμπληρώνει ότι, ο παρατεταμένος θηλασμός καταστέλλει προ-φλεγμονώδη κύτταρα που μπορεί να συντελούν στην εκδήλωση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Να σημειωθεί πάντως ότι η διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας, ο αριθμός των κυήσεων ή η χρήση ορμονικής αντισύλληψης δεν επηρέαζαν τις πιθανότητες εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.grloading...