Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Κέικ λεµονιού γεµιστό µε κρέµα λεµονιού

Υλικά:

125 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμμ. ζάχαρη
3 μικρά αυγά
2 λεμόνια (ξύσμα)
125 ml φρέσκο γάλα
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
250 γραμμ. αλεύρι μαλακό
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα λεμονιού:
200 ml νερό
70 γραμμ. ζάχαρη
1 μέτριο λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
2 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ
1 κ.σ. βούτυρο
1/4 κ.γλ. κιτρινόριζα (κουρκουμάς)

Εκτέλεση: 
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το μπέικιν σε ψιλή σήτα. Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και με το φτερό που αναμειγνύετε το κέικ χτυπάτε το μείγμα για 3΄-4΄ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το μείγμα. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά, ώστε το μείγμα να απορροφάει το πρώτο αυγό πριν ρίξετε το επόμενο. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Εναλλάξ, προσθέτετε το αλεύρι και το γάλα και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με αλεύρι μία στρογγυλή ή μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Τινάζετε τη φόρμα για να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζετε μέσα το μείγμα. Ψήνετε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170οC για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφού ψηθεί, το αφήνετε να σταθεί 10΄ στη φόρμα. Το ξεφορμάρετε και το αφήνετε σε σχάρα, να κρυώσει καλά. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε την κρέμα λεμονιού. Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και την κιτρινόριζα. Με σύρμα ανακατεύετε πολύ καλά για να διαλυθεί το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Την αφήνετε να δέσει για λίγα λεπτά, πάντα ανακατεύοντας. Μόλις η κρέμα δέσει, την αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε. Αφήνετε λίγο να κρυώσει και ανακατεύετε για να μην κάνει πέτσα. Χωρίζετε το κέικ οριζόντια με κοφτερό μαχαίρι. Αλείφετε με την κρέμα λεμονιού και καλύπτετε με το άλλο κομμάτι κέικ, σαν σάντουιτς. Μόλις κρυώσει καλά κόβετε σε φέτες.
πηγη: argiro.gr




loading...