Νοστιμότατα τσουρεκάκια που μοσχοβολάνε!

Νοστιμότατα τσουρεκάκια που μοσχοβολάνε!


Τι χρειαζόμαστε:

1 κιλό αλεύρι (και ίσως λίιιγο παραπάνω, το βλέπεις με το μάτι) για τσουρέκια (ή για όλες τις χρήσεις)
3 φακελάκια μαγιά ξηρή (ή 90γρ νωπής)
250 γρ. φρέσκο γάλα χλιαρό
1 κουτ. γλ. μαχλέπι (κοπανισμένο)
1 κουτ. γλ. μαστίχα (κοπανισμένη)
ξύσμα από μεγάλο πορτοκάλι
200 γρ. βούτυρο (βιτάμ - σε θερμοκρασία δωματίου)
5 αυγά
1 κρόκο αυγού (για την επικάληψη)
200 ή 300 γρ. ζάχαρη (εξαρτάται πόσο γλυκά τα θέλετε)

Βήμα 1 1) Βάζουμε σε ένα μπωλάκι τα 200 γρ. από το αλεύρι, με τα 250 γρ. του γάλακτος και τα 3 φακελάκια ξηρής μαγιάς.
Βήμα 2 2) Κάνεις έναν πυκτό χυλό
 Βήμα 3 3) τον σκεπάζεις και τον αφήνεις για 20 λεπτάκια, να ανέβει.
 Βήμα 4 4) Εν τω μεταξύ σε λεκανίτσα, χτυπάς με μίξερ την ζάχαρη, τα αυγά, τα μυρωδικά (να ασπρίσουν, να γίνει σχετικά πηκτός χυλός)
 Βήμα 5 5) και μετά προσθέτεις το αλεύρι και ζυμώνεις (γίνεται μία σχετικά σφιχτή ζύμη).
 Βήμα 6 6) Μετά προσθέτεις το μίγμα του γάλακτος με την μαγιά και ζυμώνεις να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη (μέχρι να απορροφηθεί καλά)
 Βήμα 7 7) Προσθέτεις το βούτυρο σιγά-σιγά μεχρι να γίνει μία ζύμη έως ότου να μην κολλάει να ενσωματωθεί καλά. (Το ζύμωμα γίνετε διπλώνοντας την ζύμη και ζυμώνοντας ελαφρά. Παίρνουμε τούφες-τούφες από την ζύμη και διπλώνουμε --  ζυμώνουμε).

Βήμα 8 8) Σκεπάζεις (με μία πετσέτα και μία ελαφριά κουβέρτα) και αφήνεις την ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (κανά 2ωρο με 3 ωρο).
Βήμα 9 9) Αφού διπλασιαστεί σε όγκο φτιάχνεις τα τσουρεκάκια σου σε ό,τι σχήμα θες ΔΕΝ ξαναζυμώνεις και τα τοποθετείς σε βουτυρωμένο ταψί (εγώ χρησιμοποίησα χαρτί ψησίματος - Όχι κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν και στο ψήσιμο).
 Βήμα 10 10) Τα αφήνεις πάλι να φουσκώσουν (1 με 1,5 ώρες) και αφού θα 'χουν φουσκώσει τα αλείφεις με τον κρόκο αυγού διαλυμένο με 1 κουτ. σούπας νερό (πασπαλίζεις με ζάχαρη ή ότι άλλο θέλεις)
Βήμα 11 11) και τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου τρία τέταρτα με αντιστάσεις πάνω – κάτω, ένα – ένα ταψί. Φροντίζουμε να μη τα παραψήσουμε, πρέπει να ‘’κρατάνε λιγάκι. Τα βάζουμε στον φούρνο στην κάτω κάτω σχάρα και προς το τέλος του ψησίματος στην πιο πάνω.

Λίγα μυστικά ακόμα
Αν θέλετε να βάλετε φρέσκια μαγιά η αντιστοιχία είναι: 1 φακελάκι ξηρής -  30 γραμμάρια φρέσκια.
Το μαχλέπι και τη μαστίχα μπορείτε να τα κοπανήσετε στο γουδί ή στο μούλτι, βάζοντας λίγη από τη ζάχαρη μέσα.
Για οδηγίες γέμισης τσουρεκιού με σοκολάτα κ.λ.π. κοιτάξτε εδώ.
Αφού κρυώσουν πάω σε σχάρα τα τυλίγουμε με μεμβράνη ή τα βάζουμε σε σακουλίτσες τροφίμων.
Μπαίνουν ψημένα στην κατάψυξη και όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε τα βγάζουμε νωρίτερα να έρθουν από μόνα τους σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

loading...