Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Νηστήσιμο ραβανί με ινδοκάρυδο και πορτοκάλι

Δική σας η συνταγούλα και… πιστέψτε με… δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από ένα δεκάλεπτο για να το βάλετε στο φούρνο κι εκεί προς το τέλος του ψησίματος άλλα 15 λεπτά για να φτιάξετε το σιρόπι και να το σιροπιάσετε όπως είναι ζεστό!!
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι με διάμετρο 20-22 εκ.
Για το ραβανί
1 κούπα δοσομετρική (250ml) σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα δοσ. (250 ml) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
1 κούπα δοσ. (250 ml) ινδοκάρυδο τριμμένο
1 κούπα δοσ. (250 ml) χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα δοσ. (125 ml) σιμιγδάλι χοντρό
1/2 κούπα δοσ. (125 ml) ηλιέλαιο (αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο) + λίγο για το ταψί
1/2 κούπα δοσ. (125 ml) ζάχαρη
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κάψουλα βανιλίνης
4 κ.σ. κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
3 κούπες δοσ. (750 ml) νερό
3 κούπες δοσ. (750 ml) ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
1/2 φλ.τσ. χυμό πορτοκαλιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.

Αλείφουμε το ταψάκι μας με ηλιέλαιο και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το μπέικιν πάουντερ.

Στο ίδιο μπολ, προσθέτουμε το χοντρό και το λεπτό σιμιγδάλι, τη βανίλια και το ινδοκάρυδο.

Σε άλλο μπολ, βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.

Με το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το μίγμα των στερεών υλικών (αλεύρι, μπέικιν, σιμιγδάλι, ινδοκάρυδο) στο μίγμα των υγρών (ηλιέλαιο, χυμό, ζάχαρη).

Συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα, σχετικά πηχτό.

Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, βυθίζουμε στο κέντρο του γλυκού μας ένα μαχαίρι και εάν η λάμα του είναι καθαρή όταν το βγάλουμε από το γλυκό τότε σβήνουμε το φούρνο γιατί το γλυκό μας είναι έτοιμο.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Στο μεταξύ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και το χυμό πορτοκαλιού και τα βράζουμε για 8 λεπτά.

Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το περιχύνουμε με το μισό από το ζεστό σιρόπι.

Το ξαναβάζουμε στο φούρνο για 5 λεπτά.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι, αφήνοντάς το μέχρι να το απορροφήσει όλο.

Μόλις το ραβανί κρυώσει το κόβουμε και το πασπαλίζουμε με τριμμένο ινδοκάρυδο και ξύσμα πορτοκαλιού για να το σερβίρουμε.
Το σερβίρουμε περιχυμένο με σιρόπι σοκολάτας ή μία μπάλα παγωτό βανίλιας ή ακόμη και με σαντιγύ.

Πηγή: «Μαγειρεύοντας σαρακοστιανά», Εκδ. Φυτράκη | tantekiki.blogspot.co.uk




loading...