Υπέροχος μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο, για αρχάριους

Τι θα χρειαστούμε…

Για την ζύμη

Για ταψί διαμέτρου 40 εκ.

3 αυγά
1 φλ. γάλα
1 φλ. σπορέλαιο
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
1 κ. σούπας ξύδι
1/2 κ. γλυκού αλάτι
6 φλ. αλεύρι
1 σακουλάκι νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων που συνήθως είναι 400 γρ. και θα περισσέψει
Αυτή δόση μας δίνει περίπου 1500 γρ. ζυμαριού. Φυσικά ποτέ μην ξεχνάτε ότι παίζει ρόλο το αλεύρι που χρησιμοποιεί ο καθένας. Με τα 1500 γρ. φτιάχνουμε 30 μπαλάκια βάρους 50 γρ. το καθένα. Με 30 μπαλάκια φτιάχνουμε 3 στρώσεις φύλλων από 10 φύλλα η κάθε στρώση. Αυτό είναι και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.

Με το ίδιο ζυμάρι μπορούμε να φτιάξουμε και 40 μπαλάκια που το καθένα όμως θα ζυγίζει περίπου 37 γρ. Έτσι θα φτιάξουμε 4 στρώσεις των 10 φύλλων. Από κει και πέρα όμως αν θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλες στρώσεις, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερο ζυμάρι. Όμως ακόμη και με τα 30 ή τα 40 φύλλα είναι φανταστικός!

Για την γέμιση

500 γρ. καρύδια
1 κ. γλυκού κανέλα
1/2 κ. γλυκού γαρύφαλλο
Για το σιρόπι

5 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
2 βανίλιες
Χυμό από μισό λεμόνι
Ακόμη

500 γρ. φρέσκο βούτυρο
Γαρύφαλλα καρφάκια για το στόλισμα

Πώς θα το φτιάξουμε…

Μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο για αρχάριους
Κόβουμε τα καρύδια σε κομμάτια όχι πολύ μικρά και τα ανακατεύουμε με την κανέλα και το γαρύφαλλο. Το αφήνουμε στην άκρη.
Σ΄ένα μπολ ρίχνουμε τα υγρά υλικά δηλαδή αυγά, γάλα, λάδι, ξύδι και ανακατεύουμε.
Σ΄ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέκιν και το αλάτι και τα ρίχνουμε σταδιακά στο μπολ με το προηγούμενο μείγμα. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη, για μισή ωρίτσα.
Μετά από μισή ώρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140 C και βουτυρώνουμε το ταψί. Χωρίζουμε την ζύμη σε 30 μπαλάκια.
Ρίχνουμε μπόλικο νισεστέ στον πάγκο και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε δίσκο διαμέτρου 15-20 εκ. Το αφήνουμε στην άκρη και το σκεπάζουμε με νισεστέ.
Συνεχίζουμε μέχρι να ετοιμάσουμε μία στοίβα με 10 φυλλαράκια.
Παίρνουμε αυτήν την στοίβα και όλα μαζί τα ανοίγουμε σ΄ένα μεγάλο φύλλο διαμέτρου 40 εκ. όσο δηλαδή το ταψί μας. Πραγματικά είναι πανεύκολο και δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη τεχνική ή πείρα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


loading...