Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016

Γαλακτομπούρεκο παραδοσιακό με σιμιγδαλένια κρέμα

Υλικά συνταγής

Για 20 κομμάτια
φύλλο κρούστας: 500 γρ. ( 13-14 φύλλα)
γάλα: 5 φλιτζάνια
σιμιγδάλι ψιλό:1 1/2 φλιτζάνι
ξύσμα λεμονιού: 2 κουταλιές της σούπας
βανίλια: 1 μπαστουνάκι σχισμένο κατά μήκος ή 2 βανίλιες σκόνη
βούτυρο: 250 γρ., φρέσκο και επιπλέον βούτυρο λιωμένο, για τα φύλλα και το ταψί
αυγά: 6, φρέσκα
ζάχαρη: 2 φλιτζάνια
αλάτι: λίγο
Για το σιρόπι
ζάχαρη: 2 1/2 φλιτζάνια
νερό: 1 1/2 φλιτζάνι
λεμόνι: 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό και 1 φλούδα
κανελογαρίφαλα, κοπανισμένα


Εκτέλεση συνταγής
Ζεσταίνετε ανακατεύοντας το γάλα με το σιμιγδάλι και το ξύσμα του λεμονιού. Προσθέτετε το μαστουνάκι της βανίλιας και μόλις πάρουν βράση αποσύρετε από τη φωτιά. Ρίχνετε τμηματικά 100 γρ από το βούτυρο, ανακατεύετε και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει. Αφαιρείτε το μπαστουνάκι βανίλιας από την κρέμα.

Χωρίζετε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα ασπράδια με λίγο αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Όταν η κρέμα κρυώσει καλά ενσωματώνετε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τέλος τη μαρέγκα.

Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και βουτυρώνετε ένα ορθογώνιο ταψί. Τοποθετείτε τα μισά φύλλα κρούστας στο ταψί αλείφοντας το κάθε φύλλο με λιωμένο βούτυρο.  Απλώνετε από πάνω την κρέμα και καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα επίσης καλά βουτυρωμένα. Ψήνετε στους 200ο C 40’.

Στο μεταξύ βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και τα υπόλοιπα υλικά για το σιρόπι για  6’-7’. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει λίγο, αφαιρείτε τη φλούδα και  περιχύνετε το γαλακτομπούρεκο μόλις το βγάλετε από το φούρνο με το χλιαρό σιρόπι. Το σερβίρετε κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια.






loading...